duminică, 23 martie 2014

O pungă cu sare pentru decepții...

Dacă în contextul problematicii relațiilor noastre ne-am exprima corect, sufletele noastre ar suferi mai puțin. Dacă în loc de ”a plăcea” am folosi verbul  ”a potrivi”, rănile ar fi mai puține sau poate, superficiale.

Am ascultat de multe ori istoriile unor oameni decepționați de relațiile lor de către partenerii care i-au părăsit sau care nu manifestau față de ei interesul așteptat. Refuzul, părăsirea, eliberarea... sunt aproape întotdeauna asociate cu ”nu mă place”, „nu sunt destul de bun/ă”.  Atunci când cineva nu te vrea în viața lui de zi cu zi sau în sufletul lui permanent, imaginea de sine este lovita grav. Refuzul înseamnă devalorizare. Valoarea ta nu este recunoscută sau prețuită, dacă nu te vrea.

GREȘIIIIIIIIIT!!!!

Nimic nu poate fi mai greșit etichetat în viață decât acest comportament, această situație delicată. Asocierea tristeții, durerii, lipsei celuilalt, cu o eticheta de gen...” nu sunt destul de bun/ă”, ”nu am nicio valoare”, nu merit să fiu iubit/ă” și alte tipuri de lamentări la pachet, nu reprezintă decât o punga cu sare din care presărăm pe rană câte puțin, în fiecare zi, o lungă perioadă de timp. Rana începe să se vindece, pentru că până și sarea contribuie la vindecare, dar durerea e foarte mult amplificată. De ce trebuie să suferi suplimentar? Simți nevoia să transformi experiența într-un ”șanț” remarcabil pe creier? Cicatricea trebuie sa-ți amintească mereu „iadul” prin care ai trecut?

Viața e mult prea scurta ca să pierzi din ea foarte mult cu durere suplimentară, cu amintiri dureroase și cu cicatrici pe care le mângâi peste timp, ca și cum prin atingere ai vrea să te conectezi iar și iar la acea experiență, sau te temi ca nu cumva să pierzi dovada suferinței trecute.

Ideea că suferința e o virtute, ajunge uneori să se joace cu subconștientul tău în așa măsură încât să o vrei, să alergi după ea, și să o „savurezi” atunci când apare. Uneori chiar îți place să te ”lauzi” cu durerea ta. Hmmm... Oare asta să fie „frumusețea” vieții? Și uneori pare că da, asta e... pentru că tu alegi să fie...

Atunci când alegi pe cineva pentru a-ți trăi viața împreună cu el/ea, orice perioadă de timp ar fi... alegi pe cineva cu care să te potrivești. Nu e de ajuns să-ți placă. Și dacă nu te potrivești cu acea persoană, asta nu înseamnă că valoarea unuia dintre voi e mai mică... sau că unul nu e destul de bun, nu merită... etc. Limbajul, cuvintele și asocierile lingvistico-comportamentale ne joacă feste. Dacă nu te potrivești cu cineva, sau el/ea consideră că nu se potrivește cu tine și pleacă, NU înseamnă că ”nu te place”, ”nu dă doi bani pe tine”, ”nu ești destul de bun”, ”nu-l meriți (pentru că ar fi el superior)”!!! NUUUU!!!

E ca atunci când treci pe lângă un magazin, vezi o haina frumoasă în vitrină... îți place, ți-o dorești... Intri, o cauți, o probezi... și constați că nu îți vine bine. Și nu pentru că e mică sau mare, ci pentru că nu se potrivește cu alte linii ale corpului tău, sau cu personalitatea ta, cu așteptările tale sau pur și simplu nu te aduce la acea trăire pe care credeai tu ințial că o va trezi și menține în tine când o porți... O lași și pleci mai departe. NU înseamnă că nu ți-a plăcut, că nu e de calitate, că nu e frumoasă, că nu merită să fie cumpărată!!! Înseamnă că deși are toate calitățile pe care le-ar dori cineva la o haină, pe corpul tău nu se așează bine! 
Sau cum spun eu, deseori... de ce îți cumperi pantofii roșii pentru care ești în stare să plătești oricât? Nu pentru ei, ca obiecte în sine ci pentru trăirea pe care o trezesc în tine atunci când îi porți. Ei pot fi minunați dar dacă nu te fac să te simți minunată atunci când te încalți cu ei, nu îi vrei.

Dacă tu consideri că o relație e ca ”pantoful Cenușăresei”, că ai putea să mai tai ”din deget” ca să încapă, și că puteai să te schimbi sau să faci sacrificii doar ca să păstrezi pe cineva lângă tine, înseamnă că nu-ți dorești să fii fericit în relația ta. NU poți fi fericit „tăind” o bucată din tine, doar din încăpățânarea de a fi cu acea persoană. Tu vrei persoana, nu fericirea și libertatea ta în relație...

NU mai considera că nu te place! Înțelege doar că nu i te potrivești! Asta n-are nicio legătură cu cine sau ce ești tu. Alege să trăiești fără suferință suplimentară, fără să te autosabotezi! Alege să te bucuri de tine! Alege să te potrivești...



5 comentarii:

  1. Anonim16.4.14

    Unele aspecte mai ascunse ale relatiilor intime expuse la http://aventurisexuale.blogspot.de/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am inteles ce legatura are articolul meu cu cel mentionat... sau eu cu povestea, dar... fie... Human life... :)

      Ștergere
  2. Anonim17.4.14

    Multumesc pentru raspuns. Este poate doar obiceiul prost al bloggerilor de a-si posta linkuri peste tot, cu sau fara legatura. Eu am intrat pe blogul dvs pentru ca imi place ce citesc aici... sau cel putin ma intriga ce citesc aici. Se observa ca aveti experienta. Eu sunt interesat mai mult de aspectul sexual al relatiilor, deci... human life, face parte din viata. Cu bine, Ab.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, abordarea asta e mai prietenoasa... apreciez... Interesant e ca link-ul acela a ajuns tocmai pe blogul meu la foarte putin timp dupa ce a fost scris... Dar daca astrele s-or fi alinaiat asa, ce pot eu sa mai zic... :P Sexul reprezinta o latura importanta a relatiilor de dragoste si de cuplu, si merita abordata tema, problema poate aparea atunci cand abordarea nu are scop, rol, destinatie... dar, cine stie cui foloseste... Succes! :)

      Ștergere
    2. (* scris articolul... )

      Ștergere