sâmbătă, 20 septembrie 2014

„De ce merg fetele împreună la toaletă?”


          „Băieții au întrebat ceva ce doreau să-și lămurească de foarte mult timp: „De ce merg fetele împreună la toaletă?” Ei au presupus că răspunsul va avea niscaiva conotații sexuale, dar fetele au dat următoarea replică: „Este singurul loc privat unde putem și noi STA DE VORBA!” Inutil să mai spun, băieților nici nu le-ar trece prin cap să-i spună unuia dintre ei: „Auzi, vrei să mergem împreuna la toaletă?” Scena surprinde una dintre diferențele esențiale dintre bărbați și femei... Conexiunile aferente interacțiunii sociale și verbale sunt mult mai impregnate în creierul feminin tipic decât în cel caracteristic masculin.”

    De ce simt nevoia fetele să se retragă într-un loc liniștit și să vorbească?

  
       „Există o motivație biologică pentru acest tip de comportament. Adolescentele... atunci când își împărtășesc secrete își activează centrii de plăcere din creier, prin intermediul activităților de vorbire. Împărtășirea secretelor cu implicații sentimentale și sexuale activează și mai mult centrii respectivi. Și nu vorbim despre o doză neglijabilă de plăcere. Dimpotrivă, aceasta este intensă. Este o secreție majoră de dopamină și oxitocină, care constituie recompensa cea mai mare și cea mai consistentă în afara celei obținute prin orgasm... Eliberarea de dopamină este comparabilă cu cea activată la un dependent de cocaină sau heroină atunci când își administrează drogul....

    De ce se duc fetele la toaletă să vorbească? De ce petrec atât de mult timp discutând la telefon, închise în cameră? Ele își împărtășesc secrete și bârfesc pe seama altora pentru a crea legătura de intimitate cu tovarășele lor. Dezvoltă relații închise, cu reguli secrete... Faptul de a vorbi, de a dezvălui secrete și de a bârfi, devine — instrumentul lor de a pluti peste suișutile și coborâșurile vieții și de a-și ușura situațiile de stres cu care se confruntă(1).”


    Așadar, putem considera că explicația privind plăcerea femeii de a vorbi foarte mult și de a vorbi cu prietenele într-o manieră „excesivă”, derivă din nevoia acesteia de oxitocină și dopamină, obținute în acest fel sau prin orgasm sexual. Sau, cum ar spune una dintre prietenele mele... oxitocina și dopanima la femei se obține prin ORGASM. Punct. Fie el sexual sau intelectual (cerebral).
Să înțelegem de aici că femeile cu o viață sexual-afectivă satisfăcătoare nu simt nevoia de a vorbi foarte mult si de a coaliza cu prietenele lor? Și dacă stau și mă gândesc bine, da, răspunsul este afirmativ.

    O altă întrebare pertinentă care se ridică ar fi: de ce femeile mature simt aceeași nevoie ca adolescentele? Răspunsul ar putea avea două valențe — fie, din motivul enunțat mai sus, fie, dintr-o maturizare incompletă. Dacă despre bărbați se spune că rămân copii toată viața și că foarte mulți dintre ei nu se maturizează niciodata (dar ei acceptă cu seninătate acest fapt), iată că și femeile copilăresc de-a lungul vieții manifestând această formă de infantilitate.

    Despre capacitatea de comunicare verbală a femeilor, net superioară față de bărbați, la modul general, s-a studiat si s-a scris foarte mult. „Cifrele variază de la un studiu la altul, dar în medie, fete/femeile(n.a) folosesc de două, până la trei ori mai multe cuvinte decât băieții/bărbații(2) și vorbesc mai repede în medie — mai ales când se află într-un context social(3). Cu toate acestea, excesul și comportamentele favorizante în acest sens, derivă din nevoia de ”plăcere interioară”.

Așadar, barbați, dacă vreți ca femeile să vorbească mai puțin între ele, iubiți-le mai mult! 

Spicuiri din — Phd Louann Brizendine, ”Creierul femeii”, 2008
1. Rose, 2006; Maccoby, 1998; Dunbar, 1996.
2. Hyde, J.S, 1998
3. Tannen, 1990

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu