joi, 10 august 2017

Cum știi care e persoana potrivită pentru tine? (I)


Ești singur. Știu. 
Și te-ai săturat de singurătate. Știu.
Și ai cam face orice să schimbi asta pentru că sunt zile în care ești în stare să spui precum bătrânica din poveste: „să am un suflețel lângă mine, nu contează cum e... suflet să fie”. Și în disperarea asta, pentru că despre disperare și obsesie vorbim, te arunci în „fața” oricui, pentru a i te dărui sau pentru a o/îl lua cu totul.
Și după un timp, constați că nu merge, tu sau partenera/ul. Urmează o perioada grea, apoi despărțirea. O mare dezamăgire care aduce cu sine frica de (alt) eșec, sentiment de vinovăție, o mare angoasă privind propria persoana, nu mai știi cine ești, cine ar trebui să fii, cum să te schimbi, ce ai greșit...??? Se instalează un haos interior, întrebări fără răspuns și un mare gol. Din nou un suflet gol.

Cum evităm relațiile defectuoase?
Cum știi care e persoana potrivită pentru tine?

Întâlnim în viața de zi cu zi, deseori, îndemnul - „asculta-ți inima”, atunci când ai de făcut o alegere și cred foarte tare în instinct. Cu toate astea, când ai de ales un partener de viață sau în orice relație inter-umană, rațiunea trebuie să fie tabloul de control al emoționalului. Intuiția te va ajuta doar dacă deja ai o relație extraordinar de buna cu ea, dacă știi când și cum s-o asculți.
Când avem de ales un om, fie pentru ceea ce este el, fie prin comparație cu un altul, lucrurile se complică puțin. Omul e cel mai complicat „context”, dacă pot spune așa.
Cel mai greu e când inima spune – „o/îl vreau!” și rațiunea îți aduce tot felul de contra-argumente, deși, de multe ori VREAU... strigă atât de tare, încât rațiunea nici nu se mai face auzită.

Există câteva elemente care luate în calcul ar putea fi de mare ajutor: comunicarea, obiectivele, principiile și valorile, asemănările, atracția.

Comunicarea reprezintă esența trăirii. Creația are la început „cuvântul”, comunicarea, pentru că „Dumnezeu a zis...”. Comunicarea sta la baza întregii creații.
Fără comunicare nu putem trăi și tot ea face legătura dintre interiorul nostru și exterior, dintre partea văzuta și cea nevăzuta și unii cu alții. Fără acest liant, nu putem trăi în pace cu mediul
exterior. 

Comunicarea bună dintre doi oameni poate denumi acea comunicare care curge și care seamănă cu cea mai plăcută îmbrățișare. Ceea ce transmite unul trebuie să se împerecheze cu ceea ce transmite celălalt și să curgă. Lucrul acesta se întâmplă când doi oameni se potrivesc. Comunicarea cu foarte multe obstacole, cu foarte multe noduri, paranteze explicative, analize pe text, blocaje, etc, nu e o comunicare bună, iar cei doi nu vor putea parcurge în pace un drum prea lung.
Când ceea ce transmite unul nu este înțeles de către celălalt, când stilul de comunicare metaforic, umorul sau chiar sarcasmul unuia nu este înțeles sau agreat de către celălalt, comunicarea nu va „curge” și relația nu va fi de calitate. Acești parteneri se pot tolera dar nu pot spune că se potrivesc.
Relația nu va fi una de calitate si relaționarea nu va umple sufletul fiecăruia în fiecare zi de bucuria împlinirii. Cei doi nu vor fi suport pentru dezvoltarea celuilalt. Relația nu va umple golul „nevoii de împlinire”, relația va fi doar o umplutură a singurătății, mult mai dăunătoare decât singurătatea în sine.

Analizează calitatea comunicării cu celălalt! Este persoana potrivita?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu