duminică, 29 septembrie 2013

Dorințele și momentul „zero”

 La început a fost...   momentul zero.

      Despre momentul zero mi-am propus de mai multă vreme să scriu. N-am făcut-o până acum, ca dovadă că nu înțelesesem (poate) destul de bine valoarea „momentului zero” sau nu reușisem să mi-l însușesc pe deplin.
     
     Am auzit și am trăit în propria experiență, hotărâri legate de schimbarea în bine sau acțiuni cu menirea de a schimba ceva în vederea unei îmbunătățiri generale. De cele mai multe ori spunem - da, am să fac așa...!!!, trebuie să schimb asta...! voi adopta comportamentul...ăsta!
    Din nefericire, tot ceea ce ar trebui schimbat, completat, modificat în viața nostră, în vederea unei îmbunătățiri generale, resimțite la nivel fizic, psihic sau emoțional/spiritual, plasăm într-o zonă atemporală, undeva, paralelă cu axa timpului în care existăm în realitate. Continuăm activitățile zilnice, continuăm același stil de trai, continuăm să ne comportăm la fel, dar cu o promisiune difuză, relativ liniștitoare, a unei schimbări. Orice dorință aduce cu sine ceva nou, o schimbare. Nu există dorință care să nu implice o schimbare personală sau impersonală, de context, de decor, de situație, față de ceea ce există deja. Uneori trăim ani de zile cu această plasare virtuală a dorinței și ajungem să spunem într-un impas marcant... uite, nu mi-am luat timp să schimb..., să fac... etc... !
     Care timp??? - pentru că dorința a fost plasată, așa cum spuneam, într-un spațiu atemporal.

     Evident că există argumente de genul - timpul nu există, timpul este o convenție... etc. Cu toate acestea, existența noastră în această viață este legată de această delimitare care ordonează permanent tot ceea ce facem. Axa timpului este organizatorul general al vieții pe Terra. Tot ceea ce facem este legat de timp, de un timp anume.

    Dorințele noastre, trebuiesc plasate pe axa timpului, altfel ele nu pot exista în realitatea în care trăim noi și nu se pot materializa niciodată. Unii vizionari contemporani, susțin că trecutul s-a dus iar viitorul nu există. Ceea ce există cu certitudine este prezentul. Aceste trei forme ale timpului, așa cum sunt conturate ele convențional, sunt plasate în intervale flexibile. Cât de mare este prezentul? Cât de mare poate fi intervalul numit „prezent”? 24 de ore/zi? o lună? secolul actual? era noastră?
Unde plasăm, de obicei, dorințele?

     Din nefericire, tot ceea ce presupune o schimbare personală, parțială sau totală, plasăm într-un viitor neclar, care oricum nu există (chiar dacă francezii au reușit să-l împartă în două - apropiat și îndepărtat, tot cu virtualul se joacă). Interesant este că plasăm dorința într-un viitor nedelimitat, dar așteptăm efectele sau materializarea ei într-un prezent „foarte apropiat”. Apoi, ne lovim de realitatea imposibilului, ne descurajăm și ajungem să concluzionăm că viața asta nu merită trăită. Sună cunoscut?

     Momentul zero, este momentul acesta, în care ai terminat de citit acest cuvânt. Momentul zero este ceea ce trăiești cu adevărat acum, este cel în care inspiri ultima porție de aer, citind ceea ce scriu aici. Momentul zero este momentul cheie în împlinirea dorințelor. Valoarea momentului zero este mult mai mare decât crezi. Împlinirea schimbărilor se realizează numai când plasezi decizia de schimbare și credința, în acest moment zero. Pentru orice ai vrea să schimbi, pentru orice ai vrea să ți se îndeplinească, trebuie să hotărăști un moment zero, un început. Fără acest moment zero, totul va pluti pe lângă tine zilnic, într-un spațiu paralel care nu se va intersecta niciodată cu realitatea temporală în care exiști tu. Momentul zero, reprezintă momentul când îngropi sămânța într-un mediu propice dezvoltării ei.

    Momentul zero - terenul deciziei.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu