marți, 18 noiembrie 2014

Săraca țară...

Dacă marea dilemă a studenților mei este, de obicei, să definească „societatea”, marea dilemă a „societății”  e să definească conceptul de „țară”. Țara înseamnă pentru mulți, în primul rând ”sistemul de guvernare” și oamenii lui, înstituțiile și cei care le conduc, legislația și cei care o aplică, un teritoriu geografic și undeva... spus cu jumătate de gură... oamenii ei.


Țara...înseamnă oamenii ei. O țară fără un popor nu e decât un teritoriu al nimănui.
Calitatea umană a indivizilor care o populează definesc starea, standardele și poziția acelei țări în lume. Suntem supărați pe țară, suntem supărați pe nivelul ei, pe standardele și poziția ei. Suntem supărați pe guvernanți, pe insituții, pe legislație și într-o mică măsură pe oamenii ei, pentru că oamenii ei suntem noi.

Evenimentele din ultima perioadă au reliefat adevarata față a românilor. Starea României nu se datorează președinților, guvernanților sau sistemului. Starea României se datorează în primul rând și într-o semnificativă măsură, OAMENILOR ei.

Dezvoltarea nu vine peste noapte. Civilizația nu se ia prin contagiune. Calitatea vieții nu ni se toarnă în poală. Dezvoltarea, civilizația, și calitatea vieții depind într-o mare măsură de fiecare individ în parte. În România, nu poate nimeni spune că „sistemul” sau politicienii, nu i-au dat voie să se dezvolte. Dacă în România, n-ai libertatea de a te dezvolta, atunci n-ai nicaieri... Dezvoltarea ține în primul rând de motivație și de determinare.

În România, condusă de oricine, nu-ți este interzis sa citești. Nu-ți este interzis accesul la bibliotecă, nu-ți este interzisă utilizarea internetului în scopul informării, nu-ți este interzis accesul la cercetări sau studii care să te ancoreze într-o perspectivă mai largă si mai complexă asupra vieții. Nu-ți este interzisă tratatea cu seriozitate a disciplinelor din școală. Nu-ți interzice nimeni să gândești, să analizezi și să păstrezi pentru tine cele mai bune principii.

Am auzit români care invocă civilizația din alte țări... Civilizația altor țări se datorează în foarte mare măsură oamenilor acelor țări și nu conducătorilor lor. Dar, evident conducătorii lor, sunt tot ai lor, cu aceeași calitate umană.

Cei mai mulți dintre marii oameni ai lumii și ai țării, oameni cu adevarat valoroși pentru ceea ce fac și ceea ce sunt, sunt oameni care nu s-au avut decât pe ei. Sunt oameni care au căutat să se dezvolte de bună voie, oameni flămânzi după cunoaștere și înțelegere, după descoperirea unor răspunsuri și-a unor sensuri noi. Oameni care au vrut să afle și să fie... Dar sunt puțini, foarte puțini...
O țară a cărei oameni sunt centrați pe calitate și valori, nu are cum să fie condusă de non-valori. Într-o asemenea țară nu are cum să funcționeze un sistem prost... pentru ca „Țara” înseamnă oamenii ei.

Mass media poartă o a doua mare vină asupra stării națiunii, asupra nivelului de dezvoltare a generațiilor care vin din urmă. Mass media superficială si haotică, comercială și ieresponsabilă. Dacă sistemul mass-media nu se va schimba, nu se va schimba nimic, indiferent de cine va guverna. Dacă oamenii nu se vor schimba, România chiar și condusă de președintele Americii, nu va ajunge prea departe...

În România agresivitatea învinge. Femeile proaste dar agresive și perseverente, parșive chiar, îsi ating scopurile. Barbații agresivi au ultimul cuvânt. Copiii le copiază modelul...  În statusurile si rolurile sociale sunt promovate aceleași atitudini și valori. Relațiile sociale n-au niciun contur, iar generațiile care vin din urmă habar n-au ce înseamnă comunicare, relationare și încotro se îndreaptă... 

Niciun președinte, niciun guvern, nicio legislație nu te vor dezvolta pe tine, nu vor schimba ceea ce ești și dezvoltarea ta nu vine peste tine odată cu ploaia, sau cu soarele și nici cu cadoul de sub brad. Dezvoltare înseamnă voință, înseamnă ambiție, înseamnă sacrificiu. Dezvoltarea unei țări e compusă din dezvoltarea fiecărui individ care trăiește în ea. 

Dezvoltarea depinde de tine!
O țară va fi schimbată când oamenii ei se vor schimba...




2 comentarii:

  1. Anonim19.11.14

    Oamenii se contagiaza usor cand traiesc intru-un mediu civilizat, si avem exemplul celor care au cautat aceasta Civilizatie in afara tarii .
    Oamenii au nevoie de Lideri..Nu toti Oamenii sunt Destepti, chiar daca sunt Inteligenti. Toti au frica de necunoscut, dar nu toti au curaj de a face primul pas. Au nevoie de un Lider, pentru a fi indrumati, dar acesta trebuie sa reprezinte interesele Oamenilor, interesele Tarii ... aceste interese trebuie sa fie primordiale , pentru a se dezvolta ca Tara, nu la nivel de Individ .

    RăspundețiȘtergere
  2. Desi nu raspund de obicei, celor carora le place sa iasa in public si sa-mi dea lectii dar nu-si pot asuma o identitate, am sa raspund: articolul meu nu vorbeste despre romanii plecati din tara sau despre acel gen de contagiune si nici nu exclude prezenta, importanta si calitatea liderilor.

    Consider comentariul dvs. o completare a ceea ce am spus si nu o replica, pentru ca nu neg nimic din ideile expuse. In ceea ce priveste mesajul meu, stiu ca am avut grija sa precizez „aproximarile” si „proportiile”,si cred ca exista un sens in contenxt. Daca analizati fraze distincte... evident ca puteti spune orice. Feedback-ul si comentariile pe care le-am primit mi-au confirmat ca sunt cititori care au inteles exact ceea ce am intentionat sa transmit. Asadar... nu ma tem de eroarea opiniei, ci de subiectivismul cititorului, care pana la urma e dreptul lui, dar asupra caruia nu-mi propun sa intervin cu explicații.
    (Daca ar fi sa rup si eu din context o fraza din comentariul dvs., desi ma gandesc ca n-a intentionat sa sune a atac, dar ca sa vedeti cum e sa interpreze cineva drept atac sau eroare opinia personala, as putea spune ca... alegerea de a-mi expun public anumite opinii, cu privire la orice tine de viata, nu ma face nici inteligenta, nici desteapta si nici nu am pretins vreodata ca cineva sa recunoasca aceste atribuite la mine. Dar banuiesc ca nu la asta v-ati referit) :)

    RăspundețiȘtergere